Metropolitan Storage Warehouse/3rd Transformation: A-B-C-D-E

We have little expectation of a warehouse other than it serve its intended purpose. When we get something extra—a distinctive style, embellishments—either we are rewarded with an unexpected bonus for the eye, a distinguishing mark for context, a sign in history—or have highlighted an attention that is unnecessary, out of joint, still insignificant before the largeness of its structure, the bareness of its function. When it ceases to be a place of storage, we are left with those stranded efforts and the large mass, the vast empty spaces within of halted function. One set of unanswered questions has been put aside to provide another, no more likely to be answered.

Like my previous efforts, this one is not an attempt to suggest a possible renovation of the Metropolitan Storage Warehouse or provide a modern improvement, but rather is another exploration that picks up some of its elements and those of my previous efforts. The building cannot be improved and should be preserved as it is as much as possible the way it is. And cannot be recreated. My version what we have now. The general goal is to create a design that contains and gives suggestions, but otherwise is incomplete. Emphasis on what happens inside, MIT architecture department, the possibilities.

(under revision)

This effort longer, about 350 feet, but still well short of the 500 feet. I roughly keep the same site. At the corner that gives a point of focus, the diagonal entry.

The general idea is to have five discrete, different elements might suggest a division of efforts inside, separate identities, all in a whole that still doesn’t integrate into complete whole.

A

A, elements a and b, b twice as wide as A, divided down middle different variations, different overall pattern. X like character slightly suggested. Credit Bang U for pattern. Patterns suggestive, but not complete, possibilities without clear resolution.

B

Even, regular, more mass.

C

Similar to B, emphasis on three central lines

D

Like B, degree of randomness in window size and placement.

E

All is light and reason restored. Corner emphasized, formal entry. Color sets it off, similar quite different.

None of these final, aware could have been in different ways, none of which be final either.

Another possibility progression from randomness to resolution at corner. Another same elements in each with rightward movement. And so on.

A keeps same pattern on side, division.

Solid wall and division emphasizes the boxes, same pattern: this is A

Rear three parts, even symmetrical, keep mass, reference to open corner at center. Functionally entry to a courtyard, accessible, which might be entry most used.

text

text

text

Division of five emphasized in skylights top floor. Three light wells with louvered tops, light and ventilation.

Extend throughout five floors.

Central stairway, open spaces. Smaller windows, contrast of more somber space, offices for faculty. Others smaller rooms for seminars, etc.

Larger rooms for class, lecture, workshops, studios. Corner rooms extended two floors.

Leave a Reply